Symptomen på Cushings syndrom kan i mångt och mycket likna ett normalt åldrande, vilket kan göra det svårt att upptäcka i start.
De mest noterbara symptomen är:
När din veterinär misstänker Cushings syndrom hos din hund, tas oftast blodprover för att försöka att konfirmera diagnosen.
Kortisolnivåerna i blodet fluktuerar över dagen hos både friska hundar och hundar med Cushings syndrom. Därför räcker inte endast en analys av kroppens kortisolnivå utan man använder oftast en kombination av stimulerande eller hämmande tester för att ställa diagnos, genom blodprover och ibland också via urinprover. Det kan krävas fler än ett test för att vara säker på diagnosen.
Trilostan är en korttidsverkande medicin som måste ges dagligen för att hålla symptomen i schack.
Det rekommenderas att du ger trilostan med mat på morgonen så att den lätt kan absorberas. Det gör det också det lättare för din veterinär att ta uppföljande kontrolltester.
Kontakta din veterinär. GE INTE dubbel dos vid nästa tillfälle.
De flesta hundar behöver trilostan varje dag i resten av deras liv. Det finns sällan bot för Cushings syndrom, men det går att framgångsrikt behandla symptomen med trilostan.
Symptom som trötthet, ökad aptit, törst och urineringsfrekvens blir snabbt bättre, oftast inom de första två behandlingsveckorna. Hudförändringar, hårförlust och tunnformad buk behöver ofta 3 till 6 månader på sig att förbättras.
Ja. Det är viktigt att din hund går på kontinuerliga återbesök, tätare i start och när hundens symptom är under kontroll, oftast var tredje månad eller som din veterinär rekommenderar.
Om din hund mår dåligt under behandlingen, kontakta din veterinär så fort som möjligt.
Trilostan tolereras väl av de allra flesta. Om din hund mår dåligt, blir trött, kräks, får diarré eller slutar att äta, kontakta din veterinär.