Cushings syndrom är ett tillstånd som allvarligt påverkar din hunds hälsa, välmående och utseende. Cushings syndrom, eller hyperadrenokorticism, är en av de vanligaste endokrina sjukdomarna, vilken oftast drabbar medelålders till äldre hundar.
Hundar med Cushings syndrom producerar överdrivet stora mängder kortisol, ett viktigt hormon som bland annat hjälper till att reglera kroppens ämnesomsättning. Följderna kan bli skador på kroppens organ.
Kortisol produceras av binjurarna, två små körtlar i bukhålan som ligger i anslutning till vardera njure. Ett hormon som kallas ACTH kontrollerar produktionen och frisättandet av kortisol från binjurarna. ACTH produceras av hypofysen, en ärtformad körtel i hjärnans bas.
Kortisolkoncentrationen i blodet hos friska hundar varierar med kroppsbehovet. I tider av stress eller sjukdom, ökar produktionen från binjurarna. När den stressande perioden är över, återgår kortisolproduktionen till den normala.
Cushings syndrom beror oftast på en godartad tumör i hypofysen. Ibland är det istället binjuren som är tumöromvandlad. Oavsett var problemet startar, får en hund med Cushings syndrom kliniska symptom som ibland kan misstas för ett normalt åldrande.
De flesta av hundarna med Cushings syndrom (80-85 %) har en godartad tumör i hypofysen.
Tumörcellerna producerar stora mängder av hormonet ACTH, som i sin tur stimulerar binjurarna till överdriven produktion av kortisol.
I 15-20 % av fallen, orsakas Cushings syndrom av en binjuretumör (i mycket ovanliga fall kan det vara ett dubbelsidigt problem) som producerar överdrivna kortisolmängder.
Oavsett vad orsaken till Cushings syndrom må vara, blir resultatet detsamma – det produceras mer kortisol än vad kroppen behöver. Resultatet blir ett långsamt utvecklande av en kombination av kliniska symptom som associeras med Cushings syndrom.